Træets karakteristika

Trælasthandel Gadero er 100% engageret i at leve op til vores slogan: Udendørs nydelse, inden for rækkevidde. Gadero er derfor begejstret for træ, men vi ved også, at træ har en række naturlige egenskaber, som vi ikke kan ignorere. Træ er stærkt, let og let at bearbejde, men det har en naturlig karakter. Derfor er alle brædder, bjælker og stolper af træ unikke. Uregelmæssigheder og ufuldkommenheder er en del af træets charme og unikke karakter. Derfor vil vi gerne informere vores kunder om træets naturlige egenskaber, så du som slutbruger ved, hvad du køber, og hvad du kan forvente.

Hver træart har sine egne specifikke egenskaber. Du kan finde en oversigt over træsorter og deres specifikke egenskaber på siden om træsorter i haven. 

Træets egenskaber
Selv om vi kun køber træ af A-kvalitet og har en høj omsætningshastighed, anbefaler vi, at du læser følgende karakteristika/træegenskaber omhyggeligt. Vi kan ikke gøre krav på træets naturlige egenskaber.

Træbearbejdning og revner

Træ er et naturprodukt, og det virker. Dette er almindeligt kendt. Træ tilpasser sig altid til sit naturlige miljø og klima. Stigninger eller fald i træets vandindhold medfører ændringer, der får det til at krympe eller udvide sig.  Werking van hout en scheuren hævelse og krympning, overfladiske revner, sprækker eller sprækker i træet kan forekomme. Størrelsen af revnerne afhænger af holdbarhedsklassen og behandlingen af træarten. Især træarter som lærk, douglasgran, eg og fyrretræ viser naturlige revner i tørt og varmt vejr, men de lukker sig naturligt igen i fugtigt vejr. Der opstår også spændinger i rundtræ på grund af den måde, som træet arbejder på, hvilket kan forårsage langsgående revner. Revner på endefladerne (end fissures) på brædder eller stolper forekommer også i hårdt træ. De sædvanlige revner, sprækker og sprækker i enderne af træet, som skyldes træets bevægelser, siger intet om produktets kvalitet.

TIP: Træets krympning (tørring) og udvidelse (fugt) kan ikke forhindres, men omfanget af denne proces og forekomsten af revner kan begrænses ved korrekt montering, ventilation eller brug af en forsegling på f.eks. endekanterne af terrassebrædder og hegnsplader. Beskyt også havemøbler af træ mod ekstreme vejrforhold ved at dække dem til og beskytte dem i vintermånederne eller på ekstremt varme dage.

Knuder og børsterNoesten en kwasten

Træ kan indeholde knaster og knaster. Knuder og knuder er steder i træet, hvor en gren har været fastgjort til et træ. Generelt gælder det, at jo dyrere træsorten er, jo færre knaster og knaster har den. Fyrretræ indeholder normalt flere knaster end gran. Dyrere hårdttræer som Bankirai har næsten ingen knaster og knaster. Der findes også nogle træprodukter med lavt knudetal som Red Cedar (Clear and Better), hvis du ikke bryder dig om knaster.

TIP: Har du planker med knuder, flammer eller knuder, som du finder mindre attraktive? Så monter dem uden for synsvidde, gem dem til sidst (måske til sidst) eller sav dem til stykker, hvor du har brug for at save.

ImprægneringsmiddelImpregneermiddel

Nåletræ, der er blevet imprægneret under højt tryk, indeholder undertiden grønne eller hvide spor (saltdannelse) af imprægneringsmiddel. Disse grønne pletter på træet forveksles ofte med skimmelsvamp. Dette imprægneringsmiddel kan eventuelt tørres lidt af med en hård kost. Også som følge af vejret og UV-stråling vil de grønne pletter vandre ind i træet og forsvinde. Imprægneret træ vil blive blankere med tiden og langsomt blive gråt.

Harpiks

Forskellige træsorter er harpiksholdige og indeholder naturligt såkaldte harpikslinjer og harpikslommer. Under varme forhold kan disse  Harsharpikspletter begynder at flyde ud, hvilket resulterer i grønne eller hvide mærker på træet. Det er bedst at lade disse ofte klæbrige steder være på plads først. Harpiksen hærder med tiden og vil blive vasket væk af vejret. Desværre er det uundgåeligt, at der flyder harpiks ud: det sker naturligt i harpiksholdige træsorter. Overskydende hærdede harpikspletter kan fjernes med en fast børste eller en spartelkniv eller med terpentin. Hærdet harpiks kan også gøres flydende med en hårtørrer, hvilket gør det lettere at fjerne. Især nåletræ (f.eks. fyr og lærk Douglas) er harpiksholdigt. Harpiks er en naturlig egenskab ved træ. Efter det første år ophører harpiksdannelsen i 99 ud af 100 tilfælde.

Ekspanderbare i hårdttræ
Hårdttræ, især Keruing-hårdttræ, kan indeholde ekspanderende stoffer. Disse væsker kan sive ud og forårsage brune pletter på din Uitzetstoffen in hardhoutbrædder. Det sker nogle gange, så snart pladerne forlader vores lager og kommer i kontakt med temperaturforskelle og vejrforhold. Heldigvis er dette en engangsforanstaltning. Ved regn, sol og UV-stråling forsvinder pletterne også af sig selv. Vi anbefaler, at du ikke behandler Keruing terrassebrædder og hegnsplader, men lader dem svede i naturen i et par måneder. Vores Bankirai terrassebrædder kan oliebehandles (hvis de er tørre og har en udetemperatur på mellem 14 og 21 grader).

TIP: Fordi ekspansionssubstanser kan give brune "rustlignende" pletter på underliggende elementer som f.eks. belægninger, anbefaler vi, at du ikke lader en pakke hårdttræ ligge ubeskyttet på belægninger. Dæk om nødvendigt pakken til (også i bunden), eller placer træet (tørt) i overdækkede områder, f.eks. i en garage.

Nålhuller i hårdt træPinholes

Hårdt træ kan indeholde små huller i form af huller. Disse huller bliver ofte forvekslet med skader eller fejl i træet. Nålhuller er små, uskyldige huller forårsaget af tropiske insekter (ikke træorme!) i regnskove, som lever af træets saftstrømme. Disse insekter findes ikke i forarbejdet hårdttræ og overlever heller ikke i Vesteuropa. Ofte lukker disse huller sig med tiden. For at fremskynde denne proces kan du lægge en våd klud eller svamp på hullerne eller buler. Nålhuller kan forekomme naturligt i hårdttræ, er ikke en fejl og siger intet om kvaliteten af hårdttræet.

Skimmel (hvide eller sorte pletter)Schimmel

Der kan opstå hvide eller sorte pletter i træet, når vådt træ ligger oven på hinanden i et stykke tid. Disse små skimmelpletter opstår f.eks. under transport eller under produktionen. Disse ofte overfladiske skimmelpletter er ikke noget problem og påvirker ikke træets kvalitet. De forsvinder af sig selv som følge af vejrpåvirkninger, herunder regn og sollys. Du kan ofte let fjerne overfladiske skimmelpletter med en våd klud. Sorte pletter på træet kan også fjernes med såkaldt designvand.

Sorte pletter i træ

Hver type træ har sine egne unikke egenskaber, og der kan forekomme sorte pletter på ubehandlet egetræ eller lærketræ. Zwarte vlekkenDisse sorte eller mørkeblå pletter skyldes, at garvesyren, som naturligt findes i denne type træ, kommer i kontakt med stål fra f.eks. en gaffel på en gaffeltruck eller metalbånd. En nem løsning på disse pletter er at behandle træet med designvand (lærk) eller med oxalsyre (eg). Pletterne vil derefter stort set forsvinde.

TIP: Hårdt træ indeholder også garvesyre, som kan give sorte pletter på træet. Vi anbefaler derfor altid at montere hårdttræ med rustfri stålfastgørelseselementer. Vælg mellem Wovar skruer i rustfrit stål til egetræ og Garapa hårdt træ. Denne type skrue er specielt fremstillet til træ, der indeholder garvesyre, og forhindrer sorte pletter.

Marv- og træblæsning

Merg en houtstralenI kernen af nåletræarter (herunder lærk, fyr og eg) findes den såkaldte marv. Kerne- og træstråler (også kaldet kernestråler) giver træet næring. Dette bløde væv findes naturligt i træ og er ofte mørkere i farven end resten af trætypen. Især i lyse nåletræarter som lærk er marven mere synlig end i mørkere træarter. Marv bliver derfor ofte forvekslet med træråd eller skimmelsvamp. Især i kernen af nåletræ findes marven i længderetningen. Marv- og træradiier (svampet væv) skyldes heller ikke insekter, som man ofte tror. Kerne og træstråler er naturligt forekommende i visse træsorter og hører til træets naturlige udseende. Det kan ikke forhindres og siger intet om træets kvalitet.

Vandpletter

WatervlekkenVandpletter kan forekomme på træ, når det er på lager i et bundt, eller på pakker, når det er ved at blive pakket på grund af kondensvand i containeren, eller f.eks. i en pakke under en levering i fugtigt vejr. Disse vandpletter er særligt tydelige på mere rødlige/mørkere hårdttræssorter. Så snart træ med tilstedeværende fugtpletter behandles og kommer i kontakt med vejrliget gennem regn og især vind (udluftning), vil pletterne forsvinde helt. Der er ikke behov for nogen særlig rengøring, da disse pletter forsvinder af sig selv. Vandpletter i træ ses ofte som en form for dårlig kvalitet. Vandpletter forårsaget af kondensvand fra beholdere eller fugtigt vejr vil forsvinde og siger intet om træets kvalitet. 

Farveforskel

KleurverschilTræ er et organisk stof, og ingen brædder, bjælker eller stolper er ens. Derfor kan træets farve og struktur være forskellig for hvert bræt, stolpe eller bjælke. Selv et gulvbræt eller en hegnsplade kan indeholde farvenuancer. Hvor stor farveforskellen er, afhænger også af træsorten eller kvaliteten, men farveforskelle kan aldrig undgås 100 %. Den ene træsort er naturligt mere ensartet i farven, mens den anden har en stor farveforskel. Især lærketræ er kendetegnet ved en blanding af lyserøde og gule farver. Ipe-hårdttræ har også flere farvenuancer fra smukke grønbrune til mere lyse og rødbrune farver. Farveforskelle er normale, og under vejrpåvirkninger vil farveforskellen blive mindre.

Aldring

VergrijzenAlle træsorter har en bestemt naturlig farve. Under påvirkning af vejret (solen) vil denne farve blive lysere og til sidst blive grå. Modningsprocessen er forskellig for de forskellige træsorter og med forskellig hastighed. Selv den grå farve, som træet misfarves i, er forskellig fra træart til træart. Når træet er blevet placeret i din have, kan det også begynde at variere i farven. Det sker f.eks. fordi der er mere sollys nogle steder end andre steder. I træ kan man ikke modvirke gråning. Ved at behandle træet med en bejdse eller olie bremser du aldringsprocessen, og træet beholder sin oprindelige farve i længere tid. Gråt træ kan også behandles med en træaffedtningsmiddel, et rengøringsmiddel til affedtning af gråt haveskov.

Mellemliggende lameller

For at sikre, at træet i pakker, der lagres i store mængder, bliver ventileret ordentligt, så træet ikke bliver skævt, bruger vi bl.a. Tussenlatjes Disse strimler kan forårsage små farveforskelle på træet. Disse farveforskelle forsvinder heldigvis i løbet af ca. en sæson på grund af UV-stråling og vejrpåvirkninger. Visse træsorter lider mere under dette end andre. Med vores populære Bankirai terrasseplanker og Keruing hegnsplanker af hårdt træ bliver du ikke påvirket af dette. Ved mørkt træ eller imprægneret nåletræ er farveforskelle forårsaget af disse lister mere tydelige end ved lyst træ. Farveforskelle forårsaget af afstandsstykker forsvinder og siger intet om træets kvalitet. Hvis du modtager en stor pakke træ, er der en chance for, at disse afstandsstykker også er til stede for at ventilere træet. Hvis du ikke skal bruge træet med det samme, anbefaler vi, at du dækker træet med f.eks. en presenning. Dette forhindrer misfarvning som følge af vejrlig.

Sorte striberLepelsmeer

Gadero gør alt, hvad der står i dets magt, for at levere din træ- eller stenbestilling professionelt. Levering af træpakker sker normalt med stor transport, hvor pakkerne losses med en burliftevogn. Under transport og levering kan det ske, at pallegafler fra gaffeltrucks forårsager sorte striber midt på træet. Dette skyldes gafflernes friktion mod træet under på- og aflæsning. Ofte ses disse sorte striber kun på siden eller på det øverste træ af en pakke. Disse sorte mærker er forholdsvis lette at fjerne ved at slibe med fint sandpapir. Du kan også nemt behandle sorte pletter med vand og grøn sæbe. Hvis dette ikke virker, bedes du kontakte os.

TIP: Se vores video med tips til at fjerne sorte pletter på træ her.